sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Ruskahölkkä, Oulainen

Kisayleisöä Honkamajalla

Tänään juoksin Oulaisissa, jossa Oulaisten Taru järjesti Honkamajalla tutun ja monivuotisen (38. kerta) juoksukisan, Ruskahölkän. Kisa on minulle ennestään tuttu, sillä juoksin sen vuonna 2014. Juoksin tuolloin M50-sarjassa ja tulin noin 7 kilometrin matkalla toiseksi. Nyt sarjana oli M60 ja matka tippui 5 kilometriin.

Juoksutapahtumaan otti osaa noin 60 kilpailijaa lasten, nuorten ja aikuisten sarjoissa. Matkoja oli sarjasta riippuen 10 km, 7 km ja 5 km 15-vuotiaille ja sitä vanhemmille sekä lapsille kolme lyhyempää matkaa. Ilma oli paras mahdollinen, täysin aurinkoinen ja noin 20 asteen lämpötila. Reitti asfalttia ja hiekkatietä.

Vesa Ranta-Eskola, M70-sarjan voittaja

Parasta näissä juoksutapahtumissa on se että niissä tapaa monia tuttuja juoksukavereita lähivuosilta tai jopa monien vuosien ja kisojen jälkeen. Kuvan Vesa Ranta-Eskolan olen tavannut lukuisia kertoja ja kisannut hänen kanssaan tasapäisesti. Raahen SporttiVeteraaneja edustava Vesa on juossut ja hiihtänyt koko elämänsä ja hän pääsee nykyään sarjaan M70. Tänään kisattiin jälleen tiukasti ja Vesalle irtosi M70-sarjan voitto, kun itse sijoituin kolmanneksi sarjassa M60.

Toinen juoksukaverini, jonka tapasin ensimmäistä kertaa neljään vuoteen, on alemman kuvan Petri Nivala. Petri oli tullut kisaamaan Oulusta yhdessä vaimonsa ja veljensä kanssa ja osallistui sarjaan M40, jossa tuli toiseksi 10 kilometrillä. Nivalan pariskunnan tapasin Espanjan Torreviejassa vuodenvaihteessa 2014/2015. Olin siellä kahden kuukauden juoksureissulla harjoittelemassa ja kisaamassa ja kilpailin Petrin kanssa lukuisat kerrat. Raportoin siitä aikoinaan tähän blogiin ja jutut löytyvät etusivun oikeanpuoleisesta arkistosta. Petrin kanssa jutellessa tuli taas mieleen, josko kävisi uudelleen Torreviejassa. Aika näyttää. Nivalat reissaavat siellä useamman kerran vuodessa, sillä heillä on Torreviejassa toinen asunto.

Petri Nivala, Torreviejan kävijöitä

Juoksututtujen lisäksi tapasin kaksi pyhäjärveläistä tai pyhäjärveläislähtöistä juoksijaa. Itse olen lähtenyt myös Pyhäjärveltä maailmalle ja palaillut sinne kesäisin lyhyemmäksi tai pitemmäksi aikaa. Toinen heistä, Jarkko Päkkilä, asustaa edelleen Pyhäjärvellä ja edustaa Pyhäjärven Pohtia. Jarkko voitti tänään 10 kilometrin kisan 40-vuotiaiden sarjassa.

Toinen kisassa tapaamani henkilö oli Kai Lappalainen, joka on myös pyhäjärveläislähtöinen, mutta asustaa nykyään Kempeleellä. Kai voitti 5 kilometrin matkan sarjassani M60. Kai Lappalainen tunnetaan paremmin hiihtäjänä, mutta juoksukin näyttää sujuvan. Kai oli jo nuorena kova hiihtäjä ja varsinkin veteraanisarjoissa ja pitemmillä maratonmatkoilla hän on saavuttanut kansainvälistäkin menestystä.

Hienoa oli jälleen käydä kisaamassa kauniissa, aurinkoisessa syyssäässä ja tavata tuttuja ja tuntemattomia. Alla on vielä tulosliuska nuorten ja aikuisten paremmuusjärjestyksistä. Lasten listaukset näkyvät sitten virallisista tuloksista, jotka laitan tähän, kunhan ne ilmestyvät. Viralliset tulokset ovat tässä.