torstai 26. heinäkuuta 2018

Mettäperän lenkki, Muhos

Armi Kuusela (s.1934)
Kuva: en.wikipedia.org

Eilinen päivä meni Muhoksella, jossa tutustuin paikkakuntaan ja juoksin illalla Mettäperän lenkin. Muhos tunnetaan parhaiten viereisen kuvan kaunottaresta eli Armi Kuuselasta, joka valittiin Miss Universumiksi olympiakesänä 1952 Kaliforniassa, USA:ssa. Monien yllätykseksi Armi avioitui nopeasti Gil Hilarion kanssa ja asettui asumaan Filippiineille. Hilarion kuoltua vuonna 1975, Armi avioitui toisen kerran amerikkalaisen diplomaatin Albert Williamsin kanssa vuonna 1978. Armi asuu nykyään San Diegossa, Kaliforniassa.

Armi Kuusela on vieraillut silloin tällöin Suomessa. Vuonna 1955 Armi ja Gil tekivät laajan kiertueen, jolloin heitä pääsi näkemään ja tapaamaan maksua vastaan. Gil oli ilmeisesti kova liikemies. Viimeisin vierailu on vuodelta 2014, jolloin Armi täytti 80 vuotta. Tällöin hän kävi myös kotikunnassaan Muhoksella ja tapasi sukua ja tuttuja.

Armi Kuuselan merkitys Suomelle ja Muhokselle näkyy monin tavoin. Muhokselta löytyy esimerkiksi Arminkatu. Heti Miss Universum-voiton myötä tehtiin myös kotimainen elokuva Maailman kaunein tyttö, jossa Armi Kuusela näytteli yhdessä Tauno Palon kanssa. Lisäksi Olavi Virta levytti Erik Lindströmin säveltämän ja Saukin sanoittaman laulun Armi, josta tuli Miss Suomi- kisojen tunnussävel. Sen sijaan vuonna 1952 valmistunut kotimainen elokuva Muhoksen Mimmi (myös samanniminen Toivo Kärjen laulu, sanat Reino Helismaa) ei pohjaudu Armi Kuuselan tarinaan, vaan toiseen muhoslaiseen kaunottareen Hilda Mustaan (1912-1993). Armilla ja Hildalla on kuitenkin yhteistäkin, sillä heidän äitinsä olivat tietojen mukaan serkuksia.

Pertti Lapinkangas, juoksun nopein

Illalla juostiin sitten Mettäperän lenkki Hyrkin koululla Päivärinteellä. Kilpailun 6,8 kilometriä pitkä reitti oli pääasiassa hiekkatietä ja hieman asfalttia. Olen juossut saman kisan aiemmin vuonna 2008, jolloin osallistuin kuntosarjaan ja tulin toiseksi ajalla 29.21. Nyt osallistuin sarjaan M60, kun näitä veteraanisarjoja oli jopa viiden vuoden välein.

Helteitä ei pääse pakoon, ei myöskään tässä juoksussa. Siitä huolimatta oli mukava taivaltaa kauniissa maalaismaisemassa. Jalat tuntuivat jo aika raskailta lukuisten kisojen takia, mutta maaliin tultiin aikanaan ajalla 33.31, jolla irtosi sarjani häntäpaikka eli neljäs sija. Ajasta näkee että tämä juoksu oli suhteellisesti heikompi kuin Porkkalan ympärijuoksu Kärsämäellä parisen viikkoa sitten, jonka juoksin myös kymmenen vuoden tauon jälkeen. Yli neljän minuutin heikennys aikaan on suuri, mutta tämä oli päivän kunto. Reittikään ei tosin ollut aivan sama kuin ennen, vaan siihen oli tullut muutoksia alku- ja loppupäähän ja oli näin hieman pidempi.

Sarja M60, tuloslista

M60-sarja oli kova, sillä sen voittaja kuvan Pertti Lapinkangas oli myös koko kisan nopein mies ja sai kotiinviemiseksi komean kiertopalkinnon. M60-sarjan kakkonen ja kolmonen Aulis Kaasinen ja Markus Hast ovat tuttuja juoksijoita, joiden kanssa olen kisannut tiukasti ennenkin. Pertti Lapinkankaan tapasin ensimmäistä kertaa ja hän kertoi juosseensa tosimielellä vasta parisen vuotta, joten siihen nähden mies on kovassa kunnossa. Miehet ovat kuvassa tuolla alhaalla palkintopokaaleineen.

Mettäperän lenkin tulokset tulevat aikanaan järjestäjäseuran Laitasaaren Vedon webbisivuille ja laitan ne myös tänne. Ne ovat tässä.

Tästä jatketaan taas matkaa Paltamon ja Kajaanin suuntaan. Tie vie eteenpäin ja kilometrit ja kilpailut sen kuin lisääntyvät.


M60-sarjan kolme parasta vasemmalta: Lapinkangas, Kaasinen ja Hast

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti