sunnuntai 14. tammikuuta 2018

37 vuoden juoksuputki päättyi päälleajoon

Linda Evans
Kuva: Gary Evans

Runners World kirjoittaa nettisivuillaan kiinnostavan, mutta surullisen tarinan Linda Evansista. Viime kesänä heinäkuun 31. päivänä 2017 68-vuotias Evans oli juoksemassa noin 20 kilometrin lenkkiään, kun huumeissa ollut kuski ajautui tieltä ja ajoi hänen päälleen surmaten hänet. Westervillessä, Ohiossa asuvalla Linda Evansilla oli 13563. (37v 1 kk 28pv) perättäinen juoksupäivä menossa ja vain noin 500 metrin päässä päämäärästä ennen kuolettavaa törmäystä.

Linda Evans oli aloittanut juoksuputkensa vuonna 1980 vain kaksi viikkoa tyttärensä Careyn syntymän jälkeen. Edes sairaalakäynnin vaatinut ruokamyrkytys kymmeniä vuosia sitten ei saanut Evansia katkaisemaan juoksuputkeaan. Juoksemisen hän oli aloittanut jo nuorena. Ensimmäisen maratoninsa, Athens Ohio Marathon, hän juoksi vuonna 1976. Juoksuympyröissä Columbus Roadrunners Clubissa hän tapasi tulevan miehensä Gary Evansin vuonna 1978 Bostonin maratonin yhteydessä. Naimisiin mentiin vuotta myöhemmin.

Linda Evans juoksi Columbus maratonin joka vuosi sen alkuvuodesta 1980 lähtien. Kuuluisaksi Linda tuli Clevelandin maratonista 1981, koska hän juoksi sen tyttärensä Careyn kanssa, joka istui lastenrattaissa. Tuohon aikaan se oli uutta ja erikoista. Tytär Carey uusi saman tempun vuonna 2017 omassa juoksussaan tyttärensä kanssa.


     Linda ja Carey vasemmalla v.1981 ja Carey ja tytär oikealla v.2017; Kuva: Gary Evans

Carey ei ollut aluksi innostunut juoksusta, koska vanhemmat olivat. Tilanne muuttui ensimmäisen tyttären syntymän jälkeen vuonna 2012. Hän alkoi treenata tyttären kanssa, joka oli rattaissa tai selkärepussa, äitinsä tavoin. Juoksu muuttui yhä vakavammaksi toisen tyttären syntymän jälkeen vuonna 2015. Vuonna 2017 hän juoksi ensimmäisen puolimaratoninsa ja alkoi suunnitella osallistumista Columbusin maratonille myöhemmin samana vuonna. Hän tiesi luonnollisesti äitinsäkin osallistuvan siihen jokavuotiseen tapaan, mutta ei ehtinyt kertoa omista suunnitelmista äidilleen ennen tämän kuolemaa.

Columbusin maraton juostiin 15.10.2017. Carey juoksi sen äitinsä itselleen varaamalla numerolla 43 ja hänellä oli teetetty T-paita "Run for Linda" yllään kuten noin sadalla hänen kanssaan juoksevalla ystävällä. Lindalle Columbusin maraton olisi ollut hänen 68. maratoninsa ja samalla varmistanut kilpailun pisimmän naispuolisen osallistujakertamäärän. Näiden saavutusten sijaan Linda matkasi kisan Careyn juoksuhousujen taskussa uurnatuhkana.

Kapula oli vaihtunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti