sunnuntai 17. syyskuuta 2017

SM-maratonista ja muustakin

Jaakko Nieminen
Kuva: jaakkonieminen@blogspot.fi

Viikonloppuna juostiin useita maratoneja Suomessa, joista tärkein oli Jyväskylässä Finlandia Marathonin yhteydessä juostu SM-maraton. Itse Finlandia Marathon veti ihan mukavasti väkeä, mutta samaa ei voi sanoa SM-maratonista. Ennakkoilmoittautuneita oli miesten puolella 22 ja naisissa vain 12. Kun näistäkin sitten ei startannut tai keskeytti 9 miestä ja 7 naista, niin tulosluettelo on tylyä luettavaa. Naisissa ajan sai vain viisi naista, mutta miehissä sentään kolmetoista.

Miehissä ennakkosuosikki Jaakko Nieminen piti pintansa ja miehen toinen maratonin SM tuli ennätysajalla 2.23.06,0. Toiseksi juoksi ultrajuoksija Henri Ansio 2.30.27,2 ja pronssille pinnisti vuoden 2013 maratonin SM Miika Takala ajalla 2.33.20,6. Jaakko Niemisen voittoaika on myös kauden kärkitulos ja näin kauan pilkankin kohteena ollut tilanne että naisten kärkitulos (Anne-Mari Hyryläinen 2.32.19) on ollut miehiä parempi, sai luonnollisen muutoksen. Entisen miesten kärkiajan juossut Ole Antti Halonen juoksi samaan aikaan Rantamaratonin Espoossa ja voitti sen ajalla 2.33.17. Vaikka maratoneja ei voi suoraan verrata keskenään, niin Espoon ajalla Halonen olisi voittanut SM-pronssia Jyväskylässä. Eikö maratonin SM-mitalit enää kelpaa?

Naisten SM-maraton oli miesten maratonia kiinnostavampi syystä että Alisa Vainio palasi suurempiin mittelöihin pitkän sairaus- ja vammakierteen jälkeen. Odotukset olivat aina voittoon asti, kun kovista naismaratoonareista kisasta puuttuivat ykköstykki Anne-Mari Hyryläinen ja Laura Manninen sekä Annemari Kiekara. Kahden jälkimmäisen nimen kilpailu-uran jatkuminen on ainakin meikäläiselle hieman epävarmaa, mutta mieluusti näkisin heidät vielä tositoimissa.

Paula Tukiainen, SAUL:n v.2015 naisurheilija,
Kuva: www.ku-58.fi (Paulan kuva-arkisto)

Alisa Vainio aloitti ennakoidusti SM-kisan kärjessä, jota piti aina 35 kilometriin saakka. Sitten iskivät pohjekrampit ja Vainion täytyy jättää kisa kesken. Voittoon juoksi "maratonikäinen" 42-vuotias Paula Tukiainen Viipurin Urheilijoista. Uran ensimmäinen maratonmestaruus tuli ajalla 2.52.19,2, toiseksi juoksi Jannica Granbacka 2.53.21,5 ja pronssille Sari Juuti ajalla 2.57.33,8.

Ja jälleen mielenkiintoista spekulaatiota: Katarina Skräddar Helsingin Jyrystä juoksi samaan aikaan voittoon Tampereen maratonilla ajalla 2.47.49. Sillä olisi voitettu SM-kultaa! Mutta karu totuus on että SM-mitalit jaetaan vain niiden juoksijoiden kesken, jotka paikalle vaivautuvat.

Kotimainen maratonsyksy jatkuu suosituilla kisoilla vielä tässä ja ensi kuussa, kuten Kullervo-Maraton Joutsenossa ja Vantaan maraton Tikkurilassa. Puhumattakaan kovista kansainvälisistä maratooneista, joista ehkä kovin eli Berliinin maraton juostaan jo ensi viikonloppuna. Jännitettävää siis riittää kaikille maratonfaneille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti