keskiviikko 30. elokuuta 2017

Kestävyysjuoksijat Ruotsi-otteluun

Robin Ryynänen
Kuva: yleisurheilu.fi

Kesän yleisurheilukauden päättävä Suomi-Ruotsi-maaottelu käydään tulevana viikonloppuna 2-3.9.2017 Tukholmassa. Suomen maajoukkue on valittu ja keskityn tässä sen kestävyysjuoksuosioon.

Miesten puolella on kaksi urakoitsijaa, jotka täytyy nostaa esiin, nimittäin nuori Robin Ryynänen ja hieman kokeneempi Jarkko Järvenpää. He juoksevat molemmat sekä 5000 että 10 000 metriä. Erityisesti nuoren 20-vuotiaan Ryynäsen urakointi pistää silmään, mutta se on mielestäni järkevää ottaen huomioon kestävyysjuoksun tason miesten puolella. Ja urakoihan vasta 16-vuotias maailmantähti Jakob Ingebrigtsen peräti neljä matkaa Norjan mestaruuskisoissa ja hurjin tuloksin. Kaikki eivät pelkää loppuunpalamista.

Kolmansina edustajina ovat 5000 metrillä ensikertalainen Eero Saleva ja 10 000 metrillä kokenut Henri Manninen. Molemmat ovat kiinnostavia tapauksia, Saleva tulokkaana ja Manninen vaikeuksien jälkeen paluun tekevänä konkarina. Esteissä suvereenin Topi Raitasen kanssakilpailijoina ovat Lahden Hannu Granberg ja Helsingin kova maaottelutaistelija Aki Nummela.

Camilla Richardsson
Kuva: iltalehti.fi

Naisten puolella on yksi urakoija, joka osallistuu kahteen kestävyysmatkaan ja hän on Camilla Richardsson. Camillan matkat ovat paraatilaji 3000 metrin esteet sekä 5000 metriä. 5000 metrillä hänen seuranaan ovat Janica Mäkelä ja Henni Tofferi sekä esteissä Astrid Snäll ja Anni Suominen. Heistä Astrid Snäll on vasta 17-vuotias lupaus ja muut aikuisia kokeneempia juoksijoita. Janica Mäkelä on juossut maajoukkueessa ennenkin, mutta Tofferi on ensikertalainen Ruotsi-ottelussa ja niin taitaa olla Suominenkin.

10 000 metrillä Suomella on todella mielenkiintoinen naistrio. Kalevan Kisojen yllätysmestari Saara Nikander on luonnollinen valinta, mutta Sandra Erikssonin ja maratoonari Anne-Mari Hyryläisen osallistuminen on todella hienoa. Eriksson on ollut koko kauden enemmän tai vähemmän poissa kuvioista ja etenkin esteistä jalkaongelmien (kantapääleikkaus) vuoksi. Hän on juossut tänä vuonna vain SM-viesteissä, joten hänen juoksunsa kympillä on pieni arvoitus, vaikka kuntoa varmasti on. Hyryläinen on taas tottunut juoksemaan yleensä vain maanteillä, joten hänen ilmaantuminen radalle on erittäin tervetullutta.

On tosiaan valitettavaa, että naisten kestävyysjuoksujoukkueessa ei ole nimiä Alisa Vainio, Johanna Peiponen, Oona Kettunen eikä Minttu Hukka. Sairaudet ja loukkaantumiset ovat olleet heille ylitsepääsemättömiä ongelmia jo vuoden ja osalle kaksikin vuotta. Peiponen ilmestynee jo syksyn maastoihin, toivottavasti muutkin mahdollisimman pian. Heitä kaivataan jo kuin kuuta nousevaa...

Ja lopuksi maajoukkuejuoksijoille voidaan antaa karskin valmentajan tyly ohje: aluksi täysillä ja lopussa vähän kiristetään. Eiköhän sillä Ruotsi kaadu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti