torstai 13. huhtikuuta 2017

Nike julkisti aikataulun 2 tunnin alitusyritykselle

Roger Bannister
Kuva: dailymail.co.uk

Nikelta on tullut nyt uutta tietoa Breaking2-projektin yrityksestä alittaa 2 tuntia maratonilla Monzassa, Italiassa. Aiemmin aikatauluksi oli ilmoitettu vain toukokuu, mutta nyt se tarkentuu toukokuun ensimmäiseen viikonloppuun 6-7.5. Lopullinen juoksupäivä lienee 6.5, koska silloin on kulunut tasan 63 vuotta edellisestä suuresta rajanmurtamisesta, kun Roger Bannister juoksi 6.5.1954 Iffley Roadin kentällä Oxfordissa ensimmäisenä juoksijana alle 4 minuutin maililla.

Breaking2-projektin ennätysyritykseen osallistuu tietojen mukaan vain projektijuoksijat Eliud Kipchoge, Lelisa Desisa ja Zersenay Tadese. Juoksu tapahtuu Monzan F1-kisoista tutulla 2,4 kilometrin moottoriradalla. Katsomoonkin päästetään vain 10 onnellista voittajaa, jotka Nike ja majoitusyritys Airbnb valitsevat asiakasjoukostaan. Eli juoksu ei ole ollenkaan mikään avoin kilpailu, vaan Niken sisäinen tapahtuma, jonka pääasiallinen tavoite on markkinoida Niken uutta juoksukenkää Zoom Vaporfly Elite.

Kenenisa Bekele Dubaissa v.2017
Kuva: Giancarlo Colombo

Niken uusi kenkä on aiheuttanut seuraamuksia myös Monzan ennätysyritykselle. IAAF ei ole virallisesti hyväksynyt kenkää ja sen seurauksena Niken edustajat ovat joutuneet myöntämään, että vaikka juoksussa tehtäisiin ME-tulos tai jopa 2 tunnin alitus, niin aikaa ei tulla virallisesti hyväksymään. Tämä laimentaa välittömästi intomielisiä urheilun seuraajia, kuten meikäläistä.

Juoksukengän ongelmana on siinä käytetty hiilikuitulevy, joka antaa kengän käyttäjälle pomppuominaisuuksia. Puhuin aiemmassa jutussa propulsiosta eli työntövoimasta. Nike on itse ilmoittanut 4 % parannuksesta juoksutehoon. Näin se juoksukin menee välineurheiluksi ja urheiluviranomaisten on päätettävä, mitkä välineet hyväksytään ja mitkä ei.  Tällaisia "tekniikkahyppyjä" on historian myötä tapahtunut yleisurheilussa esimerkiksi seipäässä ja keihäässä. Ehkä lähimmät esimerkit ovat uinti ja mäkihyppy, joissa myös urheiluasut tai -varusteet ovat nostaneet tulostasoa. Tietojen mukaan tätä pomppukenkäongelmaa tullaan käsittelemään lähiaikoina IAAF:n toimesta ja voi olla että päätöksiä tulee vielä ennen Monzan juoksua.

Tuossa yllä on kuva Kenenisa Bekelestä Dubain maratonilla tammikuussa tänä vuonna. Aiemman jutun kuvani Zoom Vaporfly Elite-kengästä todistaa sen että Bekele käyttää Dubain juoksussa tuota samaa Niken kiistanalaista kenkää. Se ei Bekeleä auttanut, sillä hän joutui keskeyttämään kisan.

Monzan suljettuun kisaan pääsee siis vain 10 onnellista katsojaa, mutta Nike on luvannut tapahtumasta suoraa live-striimiä. Palataan vielä ennen kisaa asiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti