perjantai 21. huhtikuuta 2017

Kenialainen juoksujalka

Muutama vuosi sitten oli useissa medioissa esillä kenialaisten fysiologiset huippuominaisuudet kestävyysjuoksussa. Kenialaisten jalkojen sanottiin olevan pitkät ja pohkeet kapeat. Se säästää energiaa ja vähentää hapenkulutusta. Tuohon on helppo uskoa, kun katselee kenialaisia ja yleensäkin afrikkalaisia juoksijoita. Tuosta on hyvä ja lyhyt kiteytetty juttu Cityn artikkelissa eli tässä.


                 Eliud Kipchoge (vas.) ja Geoffrey Kirui; Kuva: Ross Tucker (Twitter)

Nyt on noussut esille toinen ominaisuus kenialaisessa juoksujalassa. Asia tuli erityisesti pinnalle Geoffrey Kiruin voittaessa ensimmäisenä kenialaisena Bostonin maratonin vajaa viikko sitten. Kisasta otetussa kuvassa Kiruin oikean jalan reisilihas näyttää hyvin erikoiselta kuin pyykkilaudalta. Poikittaiset lihakset ovat aiheuttaneet ansaittua huomiota.

Saman kuvan vasemmanpuoleinen juoksija on Breaking2-projektin mies Rion olympiavoittaja Kenian Eliud Kipchoge. Myös hänellä vapaana olevan jalan reisilihakset ovat poikittain, tässä tapauksessa vasen jalka. Urheilumedioissa on käyty kovaa keskustelua, mistä tämä voisi johtua. Suomessa sekä IS että IL ovat kirjoittaneet asiasta.

Asiantuntijoiden selitys asialle on, että mistään dopingista ei ole kyse, vaan ilmiö johtuisi alhaisesta rasvaprosentista reisilihaksen ympärillä. Se taas johtuisi kenialaisten juoksijoiden ruumiinrakenteesta, kuten tuolla aiempana mainittu pohjejuttu. Vasta-argumenttina voisi heti sanoa sen, että miksi tällainen fysiologinen ominaisuus ponnahtaisi vasta nyt esille. Miksi ei aikaisemmin? Ei kai fysiologinen ominaisuus synny yhdessä vuodessa.

Kaurapuuromies?
Kuva: hikipedia.info

Jutun alulle pannut toimittaja Ross Tucker on myös verrannut kenialaisjuoksijoiden poikittaisia reisilihaksia kehonrakentajien reisiin ja löytänyt yhtäläisyyksiä. Kehonrakentajilla on luonnollisesti paljon vahvemmat reidet, mutta niissä todella näkyy poikittaislihaksia. Heti voi kyllä löytää myös poikkeuksen; kehonrakentajilla lihakset näkyvät pullistellessa eli ponnistuksessa, kun taas juoksijoiden lihakset ilmaantuvat lepotilassa vapaan jalan ollessa ilmassa.

Yhteenvetona voisi sanoa kolme vaihtoehtoa kovan treenin lisäksi kenialaisjuoksijoiden poikittaisille reisilihaksille: aiemmin mainittu fysiologinen ominaisuus, sallituilla lisäaineilla saatu ominaisuus ja kielletyillä dopingaineilla saatu ominaisuus. Neljäntenä vaihtoehtona täytyy tietenkin mainita kuvamanipulaatio, mutta siihen on vaikea uskoa. Tuo kova treeni itsessään ei liene vaihtoehto, koska kyllä kai ne muutkin huippujuoksijat treenaavat, mutta näitä poikittaisia lihaksia on nähty vain näillä kahdella juoksijalla. Meikäläisen veikkaus on siis joko sallitut lisäaineet tai dopingaineet. Molemmilla aineilla pyritään parantamaan reisilihaksen rasituskykyä ja kimmo-ominaisuuksia eli voimaa.

Kaurapuuroa vai ei? Kas siinäpä kysymys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti