tiistai 6. syyskuuta 2016

Kestävyysjuoksijoiden sairaudet ja vammat

Tuossa edellisessä jutussa kirjoitin jo huolestani kestävyysjuoksijoiden poissaoloista Ruotsi-ottelusta, jotka olivat sairaus- ja vammaperäisiä. Jatkan asian käsittelyä tässä perusteellisemmin. Aloitetaan naisista.

Oona Kettunen
Kuva: fi.wikipedia.org

Pisimpään juoksuvammoista on kärsinyt Oona Kettunen, joka on ollut poissa enemmän tai vähemmän juoksukisoista jo runsaat kaksi vuotta. Vamma todettiin keväällä 2014 pohjeluun rasitusmurtumaksi. Oona kertoo blogissaan, että kevään 2014 jälkeen hän on pystynyt harjoittelemaan normaalisti vain noin puolisen vuotta. Tänäkään kesänä Oonaa ei nähty kilparadoilla ja siinä menivät tavoitteet EM- ja olympiakisoista.  Tällainen jos mikä syö kunnianhimoista urheilijaa.

Sitten viime vuoden joulukuussa tuli jobinpostia Alisa Vainiosta, kun jalkapohjassa ollut kivulias rakko esti osallistumisen EM-maastoihin juuri kun kansainvälinen tähti oli syntymässä. Sitä seurasi jalkapohjan ulkosyrjän kipeytyminen ja myöhemmin molemmat polvet kipeytyivät, mikä esti osallistumisen nuorten maajoukkueleirille Portugaliin.

Alisa Vainio
Kuva: terveys.org

Myöhemmin kuvaukset osoittivat todelliseksi syyksi reisiluun rasitusmurtuman. Liian aikainen paluu määräharjoitteluun esti murtuman luutumisen ja ongelmat jatkuivat. Tulos nähtiin toukokuun lopulla kun Alisa ilmoitti luopuvansa EM-kisoista vaillinaisen kuntonsa takia. Lopulta koko kesä meni ilman ratajuoksuja ja uuden valmentajan myötä katse on nyt tulevaisuudessa. Viimeisimmässä haastattelussaan Vainio paljastaa että hänellä on todennäköisesti ollut myös hoitamaton mykoplasma.

Johanna Peiponen
Kuva: mtv.fi

Jatkoa seurasi kesällä kun EM-kisoihin valittu ja sinne riskillä lähtenyt Johanna Peiponen sinnitteli 10 000 metrin juoksussa sisulla maaliin porukan viimeisenä. Juoksun pilasi jo ennen kisoja tapahtunut polkupyöräonnettomuus, jossa reisi kipeytyi ja sitten tuli vielä rasitusvamma reiden ja nivusen yhteyskohtaan uusien sopimattomien lenkkarien vuoksi. Siinä meni loppukesä ja jo hankittu matkalippu Rion olympialaisiin.

Minttu Hukka
Kuva: fi.wikipedia.org

Minttu Hukka säväytti talvella juoksemalla USA:ssa 5000 metrin SE:n hallissa. Se antoi odottaa hyvää ja tuloksellista kesää. Kesä meni eikä Mintusta kuulunut mitään juoksu-uutisia. Asia selvisi kun vierailin äskettäin Mintun blogissa. Yllätys, yllätys, hiljaiselon syynä on sairausongelmat eli vanha tuttu mykoplasma.

Ja kuten edellisessä Ruotsi-jutussa kerroin niin Minna Lamminen puuttui myös Suomen joukkueesta jostain syystä. Liekö samaa vaivaa kuin muillakin huipuillamme?

Miehissä on vastaavanlaista sairaus- ja vammakierrettä tai muuta poissaoloa. Ruotsi-ottelusta puuttuivat mm. Arttu Vattulainen, Henri Manninen, Topi Raitanen ja Tuomas Jokinen.  Kun en tiedä kyseisten juoksijoiden tarkempia syitä hiljaiseloon, niin ei siitä sen enempää. Näiden lisäksi Janne Ukonmaanaho loukkaantui Kalevan kisojen esteissä ja Jaakko Niemisellä on alavatsan lihasrepeämä, joka on estänyt juoksut tältä kesältä.

Janne Ukonmaanaho
Kuva: Kaleva/Heikki Saukkomaa

Ei hyvältä näytä tämä kestävyysjuoksijoidemme sairaus-, vamma- ja poissaololista. Urheilussa ja varsinkin huippu-urheilussa sairaudet ja vammat ovat yleisiä, mutta tämä tilanne kestävyysjuoksussa on kyllä hälyttävä. Liekö syy valmennuksessa, harjoitusmetodeissa, lihashuollossa, terveydenhoidossa, harjoitusolosuhteissa vai missä, mutta potilaita ja toipilaita on liikaa. Varsinkin naisten kohdalla tilanne on harmillinen kun useat heistä olivat nousemassa kansainväliselle huipulle.

Toivottavasti tuleva vuosi on terveempi ja positiivisempi. Emme halua lukea sairauksista ja selittelyistä, vaan terveistä top-tulosten tykittäjistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti