torstai 29. tammikuuta 2015

Paavo Nurmi-aiheiset postimerkit ja rahat

 

Jatketaan juoksijoiden kunnianosoituksien tarkastelua keskittymällä Paavo Nurmeen ja kahteen uuteen kategoriaan eli postimerkkeihin ja rahoihin. Ne on valittu jo senkin vuoksi, että ne ovat keräilijöiden suosiossa. Mitaleja olisi jo niin paljon, että kaikkien niiden löytäminen on ylivoimaisen vaikeaa.

Paavo Nurmesta on julkaistu Suomessa kolme postimerkkiä. Ensimmäinen postimerkki julkaistiin heti sotien jälkeen vuonna 1945. Toinen on ns. surumerkki eli sen julkaisuajankohta osuu Paavo Nurmen kuolinvuoteen 1973. Kolmas postimerkki juhlisti sitten Paavo Nurmen 100-vuotissyntymää eli se tuli myyntiin vuonna 1997. Postimerkkien suunnittelijoina olivat ilmestymisjärjestyksessä Aarne Karjalainen, Paavo Huovinen ja Juha Kettunen. Paavo Nurmi-aiheisia postimerkkejä on julkaistu muuallakin, ainakin Dominikaanisessa tasavallassa, Mongoliassa, Paraguayssa, Puolassa, St. Vincentissä ja Arabiemiraateissa.

 Rahapuolella Paavo Nurmi esiintyi viimeisessä setelimarkkasarjassa ennen euroja, nimittäin 10 markan setelissä. Nyt nämä kansalliset kulmakivet ovat historiaa ja saamme tyytyä Jyrki Kataiseen ja euroseteleihin.

Paavo Nurmi on päässyt viime vuosina myös juhlarahoihin. 100-vuotissyntymävuonna 1997 Suomessa julkaistiin Paavo Nurmi-aiheinen 100 markan hopearaha. Vuonna 2013 juhlaraha muuttui kullaksi, kun oli kulunut 40 vuotta Nurmen kuolemasta. Rahaa kaupiteltiin Suomen Monetan kautta.  


Vuodet 2013-2014 toivat mukanaan eksoottista väriä, kun Suomen Monetan (suunnittelu) ja Niuen saarivaltion (Uuden Seelannin liitännäisvaltio) yhteistyöllä Niue julkaisi Paavo Nurmi-aiheisen juhlarahan sekä 2013 (40 vuotta Nurmen kuolemasta) että 2014 (90 vuotta Pariisin olympiakisoista). Rahoissa esiintyy myös Englannin kuningatar Elisabeth II, koska hän on muodollisesti Niuen hallitsija. Rahoja on kolmea eri kokoa ja niiden nimellisarvot ovat 10, 5 ja 2 Uuden Seelannin dollaria.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti