Juoksut

lauantai 17. elokuuta 2019

Super PEP 2019, Nivala

Pyssyhovi

Tänään juostiin Super PEP 2019- juoksun lyhemmät matkat Nivalan Pyssynmäessä, kisapaikkana kuvan Pyssyhovi. PEP tulee sanoista Pyssymäki Extreme Polkujuoksu. Superjuoksu tapahtumasta tuli kun PEP ja Pyssymäki Ultra Festival yhdistettiin yhdeksi kaksipäiväiseksi tapahtumaksi. Kisan järjestäjänä toimii Nivalan Polku ry.

Kilpailun pisimmän matkan, todellisen ultrajuoksun eli 171 kilometrin lähtö tapahtui jo eilen ja kisan voittaja, Onni Vähäaho, saapui maaliin tänään hieman ennen 12 kilometrin starttia. Hänen voittoaikansa oli 28.41.33,8 eli hieman yli vuorokauden. Ultrajuoksun vaativuutta kuvaa se että viidestä startanneesta vain kaksi pääsi maaliin. Kisan toinen oli Pasi Koskinen ajalla 34.31.22,6. Kilpailumatkoja oli 171 kilometrin lisäksi 57 kilometriä, 26 kilometriä, 12 kilometriä sekä miehille että naisille ja lisäksi hupisarja 7 kilometriä sekä 5 kilometriä  pojille ja tytöille. 171 kilometrin lenkki koostui kolmesta 57 kilometrin peruslenkistä. Tuo 57 kilometrin reitti löytyy tästä linkistä.

Lähtö- ja maalialue

Osallistuin 12 kilometrin kisaan, jonka startti tapahtui klo 14.30. Matkalle lähti vajaat 50 juoksijaa ja sarja oli suosituin. Alkumatka oli vielä suhteellisen helppoa pururataa ja metsätietä, mutta vähitellen se muuttui nimensä mukaisesti metsäiseksi polkujuoksuksi, joka oli todella vaativa kapeine kinttupolkuineen sisältäen  kivikkoa, puunjuuria ja pitkiä pitkospuuosuuksia. Katse täytyi olla jatkuvasti kohdistettuna maahan, jottei kaatumisia olisi tapahtunut. Siitä huolimatta onnistuin tekemään lipat eli kaaduin kaksi kertaa, mutta onneksi vältyin pahemmilta vammoilta ja naarmuilta. Vaativa reitti aiheutti myös sen ettei normaalia perusvauhtia voinut pitää yllä, vaan esimerkiksi minulla vauhti oli ehkä noin 80 % normaalista vauhdista. Nuoremmat juoksijat ja suunnistajat pystyivät varmaan pitämään yllä vauhtia paremmin.

171 km:n voittaja Onni Vähäaho saapuu maaliin

Tulin maaliin ajassa 1.13.11,4 ja sillä irtosi 13. sija miesten yleisessä sarjassa. Sarjan voitot menivät miehissä Aleksi Salmelalle ajalla 55.42,3 ja naisissa Sini Vähäsöyringille ajalla 1.00.27,9. Sinin aika on uusi reittiennätys. Miesten 26 kilometrin kisan voitti Risto Uusivirta ylivoimaisesti ajalla 1.57.01,9 ja naisten vastaavan matkan voitti Saara Laulumaa ajalla 3.21.37,3. Riston aika oli myös uusi reittiennätys. 57 kilometrin voitto meni miehissä Tommi Sorvojalle ajalla 5.29.20,4 ja naisissa Sirkka Särkiojalle ajalla 6.45.23,9. Sirkan aika on uusi reittiennätys.

Tapasin juoksussa jälleen vanhoja tuttuja sekä tutustuin uusiin juoksijoihin. Vanhoista tutuista voisin mainita Kiimingissä asuvan ja Pudasjärven Urheilijoita edustavan Jorma Puurusen, jonka kanssa olen parina kesänä poiminut hilloja Pudasjärvi-Ranua-akselilla. Jorma osallistui 26 kilometrin kisaan ja tuli siinä kolmanneksi.

Sitten kisan jälkeen juttusille tuli Seija Tuoriniemi (edesmenneen sukulaismiehen vaimo) siskonsa Sirkka Särkiojan kanssa. En ole tavannut Sirkkaa aiemmin kasvotusten enkä siten tiennyt häntä alkuaan pyhäjärviseksi. Kuten yllä mainittiin, Sirkka voitti naisten 57 kilometrin matkan uudella reittiennätyksellä, jonka hän vei kisan kakkoselta Mia Tuoriniemeltä (mies Tuoriniemen suvusta). Myös Mia alitti aiemman ennätyksensä viime vuodelta. Sirkka Särkioja on osallistunut viime vuosina lukuisiin ultrajuoksuihin ja pärjännyt niissä erinomaisesti.

Super PEP 2019- kisan lopputulokset tulivat välittömästi nettiin ja ne löytyvät tästä.