Juoksut

tiistai 31. heinäkuuta 2018

Suonenjoki tutuksi

Olavi Leskisen kunniaksi pystytetty patsas

Matka on jatkunut Nurmeksen, Nilsiän, Siilinjärven ja Kuopion kautta Suonenjoelle. Paikka on minulle tuttu, sillä olen pyörinyt täällä ennenkin, myös Mansikkahölkässä vuonna 1995. Nyt sitäkään juoksua ei taida enää olla.

Suonenjoki tunnetaan parhaiten mansikoista. Kansakoulunopettaja Olavi Leskinen oli se henkilö, joka toi mansikanviljelyn Suonenjoelle ja hänen kunniakseen on nimetty katu ja pystytetty kuvan patsas Suonenjoen torialueelle. Tuusniemeltä Suonenjoelle opettajaksi tullut mies yritti leventää leipäänsä erilaisilla viljelyskokeiluilla, joihin kuului 12 Tanskasta tuotua mansikantaimea. Siitä homma laajeni vähitellen ja opettajan tarmolla Leskinen neuvoi muitakin kuntalaisia mansikanviljelyn saloihin.

Viljelys alkoi vuonna 1916 ja vähitellen mies vaurastui niin, että pystyi ostamaan toisena suonenjokelaisena auton, T-mallin Fordin. Olavi Leskisen mansikanviljelystä on Ilta-Sanomissa 100-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2016 kirjoitettu juttu, joka on tässä.

Kari Tapion muistomerkki

Aivan Olavi Leskiselle omistetun patsaan lähettyvillä samalla torialueella on toisen kuuluisan suonenjokelaisen Kari Tapani Jalkasen eli Kari Tapion muistomerkki. Kari Tapio kuoli 65-vuotiaana joulukuussa 2010 sydänkohtaukseen taksin takapenkille. Suonenjoen kaupungin pystyttämä muistomerkki asetettiin nykyiselle paikalle varsin pian tämän jälkeen.

Muistomerkki koostuu kahdesta vastakkain olevasta kivenlohkareesta, joista suurempaan on kaiverrettu Kari Tapion nimi ja elinvuodet sekä tieto että hän syntyi aikoinaan juuri tällä torialueella sijainneessa sairaalassa. Lisäksi kivessä on kaksi säkeistöä tekstiä yhdestä Kari Tapion tunnetuimmasta kappaleesta eli Myrskyn jälkeen.

Torikeskustelussa kuulin että muistomerkin laulutekstissä olisi ollut yksi sana väärin ja että se sen vuoksi olisi jouduttu poistamaan paikalta korjattavaksi. Löysin tälle väitteelle myös vahvistavaa dokumenttia. Mutta nyt muistomerkki on paikalla jälleen ja toivottavasti oikealla tekstillä. Kimmo Pyykkö on tehnyt Kari Tapiosta myös hautamuistomerkin vuonna 2011 Olarin uurnalehtoon, Espooseen.

Lisää tietoa Kari Tapiosta wikipedian linkistä, joka on tässä.

Mikä olisi parempi lopetus tälle jutulle kuin Kari Tapion "Myrskyn jälkeen". Ei muuta kuin ylös, lakki pois päästä ja kuuntelemaan suurta suomalaista laulajaa tästä linkistä. Olenhan suomalainen.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti